cocuklarda kekemeligi birlikte yenelim

Çocuklarımızın konuşmaları sırasında düzenli bir şekilde sözcüklerin devam etmesini bozan duraklama ses ve kelimeleri tekrarlama veya hecelerin bir kısmını uzatarak söyleme durumuna kekeleme denilmektedir.
Bu durum çocuklarımızın arkadaşlarıyla sosyalleşmesine engellemekte, aynı zamanda çocuklarımızın özgüven eksikliğiyle birlikte hayatlarını olumsuz etkileyen bir faktördür.
Kekemeliği neden olan faktörlerle devam edelim yazımıza;
Aile içindeki sorunlar,
Çocuğumuzun beyninde bulunan konuşma merkezinden kaynaklı sorunlar,
Sürekli kekemeliğe neden olduğu için yaşamış olduğu kaygıdan kaynaklı sorunlar olarak düşünülebilir.
Kekemeliğin erkek çocuklarda oluşumunun kız çocuklara oranla 23 kat daha fazla olduğu belirlenmiştir. Ancak çocuklarımızın 2 ve 4 yaşları arasında bulunmuş oldukları kritik dönemler dolayısıyla kekemelik normal olarak kabul edilir. kekemelik bu yaşlarda daha cok kritik dönemden kaynaklıdır.
Kekemelik başlangıcı veya belirtisi olan çocuklarımız için ailelerimize önerilerimiz;
Çocuklarımız konuşurken onların dudaklarına değil gözlerine bakmamız gerekmektedir, kekemelik durumu ile ilgili olarak çocuğumuzun önünde konuşmak tartışmak ona özgüven eksikliği verir çocuğumuz konuşurken onu sakin bir şekilde dinlemeliyiz. Biz endişeli olmamalıyız ki çocuğumuz da endişe içerisinde olmasın kekemeliğin daha da artmaması için çocuğumuz konuşurken yavaş yavaş konuşacaksın dur bir sakin ol gibi sözcükler kullanmamalıyız, konuşmasını hiçbir şekilde kesmeden onun yavaş bir şekilde konuşmasını bitirmesini beklemeliyiz. Çocuğumuzda kekemelikten kaynaklı korku, travma, endişe, kaygı gibi olumsuz durumların oluşmaması için ona kendisinin güvende olduğunu hissedebilirsiniz.
Çocuğumuza rahat bir ortam sunmalıyız eğer kekemeliğin ileri düzeyde olduğunu düşünüyorsanız veya 5 yaşına kadar kekemelikte bir azalma olmazsa o zaman psikolojik veya fiziki destek alarak bu konuda nelere dikkat edilmeli konusunda bir Psikologla görüşmeniz ve bu konu da yardım almanız gerekmektedir.
MSc. İlknur GENÇOĞLU YILDIRIM
Çocuk Gelişimi Eğitimcisi


Lütfen Bekleyin